Sjaak Lucassen – Nuttige en hilarische reistips

Omdat motorfietsvakanties altijd te kort voelen, begon ik te reizen. Voordat ik het wist, was ik besmet met het reisvirus. Het gevolg was dat ik ongeveer 10 jaar van mijn leven op reis heb doorgebracht, rijdend op nogal ongewone motorfietsen. Ik rijd sportmotoren. De reden is simpel. Ik vind het belangrijker om de juiste motor voor mijn hart te gebruiken, dan de juiste motor voor het terrein. Gaandeweg werden bij reizen steeds extremer. De laatste tocht was op het poolijs ten noorden van Alaska. Het volgende doel is het bereiken van de Noordpool met de motor die ik momenteel bouw: De ’aRctic1'.

Tijdens mijn reizen heb ik geleerd dat je creatief moet zijn. Vooral wanneer je je motor of uitrusting in de meeste afgelegen oorden moet repareren. Dan blijkt dat oplossingen waarvan wij in de 'beschaafde' wereld denken dat ze niet werken, prima blijken te werken! Door naar een 'probleem' te kijken zonder je conventionele (conservatieve) bril en het te zien als een uitdaging, vindt je vaak een hele goede oplossing. Vaak nog met een goed verhaal ook! Tijdens mijn presentatie zal ik voorbeelden geven van oplossingen die voor mij van grote waarde waren, uiteraard verteld met de gebruikelijke hoeveelheid humor en hopelijk ook een aanvulling van jullie ervaringen en verhalen.

Paneldiscussie – grensovergangen en papierwerk

Heb ik een Carnet de Passage nodig voor Zuid-Amerika? * Waar kan ik mijn visa’s aanvragen? * Wat is een LOI? * Heb ik een tweede paspoort nodig?* Hoe kies ik de juiste grenspost? * Wat te doen met corrupte officials? * Heb ik een fixer nodig bij grensovergangen?

Grensovergangen en papierwerk, voor sommigen is het deel van het avontuur, voor anderen een administratieve nachtmerrie die voor flinke hoofdpijn zorgt. Ons panel van ervaren reizigers delen hun beste tips met jullie. Na een korte introductie krijgen deelnemers tijdens deze interactieve workshop uitgebreid de tijd om alle mogelijke vragen te stellen over papierwerk en grensovergangen. We nemen je zorgen weg zodat jij gewoon kunt genieten van je reis!

Roel – Bandenreparatie onderweg

Roel vertrok 8 jaar geleden uit Nederland voor een motorreis rond de wereld. Hij reed zijn Honda Africa Twin in Europa, Azië, Australië en Noord- en Zuid America. Als "Low Budget" reiziger verrichtte Roel al zijn motor onderhoud zelf en leerde zijn vriendin om haar Transalp te onderhouden.

Het repareren en verwisselen van banden langs de kant van de weg kan fysiek een van de zwaarste reparaties zijn. Roel deelt zijn ervaringen met zowel tube en tubeless reparaties onderweg, in de hoop nog een obstakel uit de weg te nemen voor de start van die levens veranderende reis.

Tyre changing workshop

Toine – Offroad rijden

Toine van Dijk heeft jarenlange ervaring als motorcrosser, endurokampioen, motorfietsmonteur, gediplomeerd mx trainer, bondscoach en testrijder van Noppennieuws. Een echte liefhebber die ook al jaren met veel plezier offroadcursussen verzorgt voor allroad rijders van alle niveau’s.

Tijdens Discover Overland 2017 geeft Toine een interactieve workshop waar de fijne kneepjes van het offroad rijden voorbij komen. Hij geeft aandacht aan rijhouding, behendigheid, technische tips en nog veel meer. Een leerzame workshop voor iedereen die doorrijdt als het asfalt stopt.

Albert – EHBO bij outdoor ongevallen

Albert Oosting is een motorrijder in hart en nieren die al op vroege leeftijd het plezier van tweewielers ontdekte. De onverharde paden in Drenthe zijn voor hem bekend terrein. Beroepsmatig geeft Albert al jaren EHBO training voor verschillende bedrijven en instellingen. Door zijn achtergrond bij Defensie beschikt hij over veel kennis over het inzetten van EHBO in afgelegen gebieden, waar je medische kit beperkt is en professionele hulp ver weg. Sinds dit jaar combineert hij zijn liefde voor motoren met zijn kennis als EHBO-trainer bij Adventure Shield, waar hij Outdoor Ongeval Trainingen geeft.

Tijdens Discover Overland 2017 geeft Albert een workshop! Hij vertelt waar je rekening mee moet houden als je onderweg een ongeluk krijgt. Hij geeft je praktische tips en leert je twee belangrijke handelingen. Oefeningen waarmee je pijn kan bestrijden, erger letsel kunt voorkomen en in sommige gevallen zelfs levens kunt redden. Praktische middelen die er voor zorgen dat het slachtoffer zijn of haar weg kan vervolgen naar professionele hulp. Een geweldige workshop die je niet mag missen.